Welcome to our Blog
(800) 267-5486

Wednesday, January 12, 2011

Test your Word Skills with this Etymology Test from Amplivox on the Meaning of Podium and Lectern

According to the Online Etymology Dictionary, the word "Etymology" means "facts of the origin and development of a word." Here is a quick quiz to see what the words behind Amplivox products really mean.

See how you do! The answers are at the bottom.

1. The root word for podium is the Greek word "podos" which means:
a. to stand
b. podium/lectern
c. foot
d. table
e. iPod/MP3 player*

2. The root word for lectern is the Latin "legere" which means:
a. table
b. foot
c. to stand
d. to read

3. What does "Ampli" (French root) mean?
a. having two modes of existence
b. amplifier
c. to enlarge or expand
d. SW805a**

4. What does "Vox" (Latin) mean?
a. to speak
b. the German pronunciation of "box"
c. loud
d. voice

5. What is the difference between a lectern and a
a. A lectern is a stand where the speaker lays notes, podium is elevated platform
b. A podium is a stand where the speaker lays notes, lectern is elevated platform
c. Neither A or B
d. They are synonyms and mean the same thing.

6. Pulpit comes from "pulpitum" meaning...
a. Platform
b. Synonym for the office of clergy, church leader
c. Synonym for podium/lectern
d. Raised structure on which preachers stand
e. A character in the game Runescape

7. The word "rostrum" (from our Roving Rostrum product) has meant different things at different times. Past meanings include:
a. name of the platform stand for public speakers
b. end of a ship's prow
c. to gnaw
d. All of the above

Amplivox Sound Systems
manufactures many different types of lecterns/podiums. Match up the following words with their meaning:

8.Acrylic a. Many + Plural of medium
9. Truss b. substance derived from garlic
and onion, sharp smell
10. Multimedia c. to twist, collection of things
bound together
11. Adjustable d. arrange, settle, compose + ability
12. Tabletop Lectern e. lectern that is able to be placed on
a table

ANSWERS: 1. c 2. d 3. c 4. d 5. a 6. d 7. d 8. b 9. c 10. a 11. d 12. e
*Amplivox makes MP3 ready PA systems!
** Model number for Amplivox's signature amplifier that is in all of our portable sound systems

How did you do? Let us know with a comment!